Sunday, November 11, 2012

Sabah I'm in love?


"Kakak ni,  kalau pasal travel..lagi excited dari dari menguruskan wedding sendiri.." kata Hanis sewaktu memerhati aku yang khusyuk. Khusyuk merancang percutian keluarga.

Dimana, majlis perkahwinan aku, aku serahkan bulat-bulat kepada emak.

Itulah aku. Baik bercuti bersama keluarga, mahupun kawan-kawan, secara automatik akan melantik diri sendiri untuk organize sesuatu percutian itu.

Dalam diri aku ada sifat suka memulakan/menggerakkan sesuatu, initiatif, perintis. Kalau kena dengan benda yang aku minat, memang berkobar lah wey!

Travelling. Definitely my passion. 

Kaki jalan orang melayu cakap.

Orang tua cakap, kalau ada tahi lalat dekat kaki, maksudnya panjang langkah.

Aku, setiap kaki ada dua tahi lalat.

Maksudnya?


Bulan ini, aku dan keluarga akan ke Kota Kinabalu.

Bulan hadapan, Langkawi.

Langkawi aku tak risau sangat, sebab macam dah agak biasa dan tempat makan pun banyak.

Tapi di Kota Kinabalu macam tak berapa reti.

Nak makan seafood mana yang best dan harga tak mencekik.

Tercekik makanan takpe. Heh.

Kundasang paling risau. Aku rasa kat situ macam takda tempat makan. Aku rasalah.

Minta bantuan kalian. Kerana aku akan bermalam disitu!















23 comments:

aisyahkhalil said...

hmmm.kundasang yee.as far as i know laa.bandar dia kecik jee.ada kedai makan tapi kecik and not so clean.i suggest u pergi bandar ranau.dalam 20 minutes.dekat ranau better kot.
banyak choice and better (;


*im studying in sabah n im from kl

puteri** said...

sy baru je balik dr kota kinabali jln2 ditu situ, 4 hari 3 mlm

stay : kampung air ( Rm42ggt teksi dr airport utk avanza )

**area kg air mmg hidup area tu sbb ada pasar mlm,dkt dgn pasar filipin, kedai2 runcit,
not that far from the mall,rasanya mcm if jln kaki mcm dr Empire ke KTM subang

**mkn ok aje, mudah :)

**aktiviti: manukan mamutik sapi, tp paling best sapi n mamutik
better pegi ke jesselton n bargain harga di proper counter is much better

:)

zEha said...

heee bila datang sabah?

Anonymous said...

saya ke KK ujung tahun lepas, dah lama T_T stay kat appartment situ, 3 bilik hall luas, ada dapur. dekat dgn byk shopping mall.

sinsuran & pasar philippines dlm walking distance ja. sbb mak saya sgt picky & x mkn luar, so setiap ptg akan ke pasar dekat dgn pasar philippines, beli seafood untuk masak.

x risau bab bahan2 lain sbb sebelah appartment ada shopping cmplx, ada giant situ..

kundasang saya cuma ke memorial war, ladang lembu & 1 challet di situ, sangat cantik.. bawak bekal haha. klu bajet lebih mayb boleh try mkn kat challet cantik tu.. x ingat nama..tp pernah dapat tempat penginapan tercantik menurut pemandu pelancong tu.

otw ke kundasang singgah 1 tmpt nama nabalu, saya suka souvenir situ, murah sikit berbanding dekat pasar philippines, & lain sikit. selalu orang suka beli di pasar philippines, jadi kalau beli dekat nabalu, lain lah sikit souvenir kita..

owh btw, klu nak ke kundasang, mungkin boleh singgah di kinabalu park, di situ ada tempat makan yg ok jugak.. mungkin boleh lunch situ..

kalau byk masa boleh ke tip of borneo..sangat cantik.

yani


wnH said...

i pun g sabah last month..seafood best u try kat blakang pasar filipina..food heaven..semua seafood fresh yg dah ready bakar..tinggal utk u pilih n makan je..but before serve derang akan panaskan..harga pun blh tahan..

Anonymous said...

makanan laut yang murah dkt pasar pilipin..tp tak taula samada liana sekeluarga berkenan dkt sana..kundasang, jgn risau ada restoran islam d sana.

Anonymous said...

check this out

http://kk-food.blogspot.com

Anonymous said...

Hai liana,

Kundasang memang susah cari kedai makan,pilihan yang ada cuma restoran dkat resort yang kamu tinggal

faezahNor said...

Kundasang ada tempat makan don't worry. :') ada banyak fresh flowers and veges jugak.

crescent said...

kudasang paling best...tempat makan ade je cuma tak grand sgt mcm kat kk...tempat sejuk lawannya sup jer...hehe...nasi putih dgn sup pun dah cukup sedap dah...sy baru balik dari sabah last month...hehe...

http://bulancrescent.blogspot.com/2012/10/di-bawah-bayuday-3-part-1.html

Mrs.Sheikh said...

Di KK sekitar waterfront tu mmg seafood murah kena pandai cari tempat je. kat situ tak semua melayu. hehe ada kes bukan warga tetapi ber ic :)

kat kundasang, kna stay kat resort sebab kalau pasal gerai makan semua tu.. mmg kurang ada.

Kinabalu Pine Resortkinabalupineresort.com/

Aristo Kinabalu Resort Kundasang
pun ok juga..

Dream world pun ada tp tak penah stay :)

harap membantu...

SyHiErA BuDaK peLiK :) said...

kalau nak makan seafood yang harga dia affordable, pergi dekat restoran gayang dekat tuaran. awesome giler rasa seafood tu.

magnoliapert said...

Salam sis. Sis nak pergi KK kan. Yeah! It'll be the best ever vacation for you and your family. Kundasang is the best location in Sabah. Jangan risau pasal tempat makan sebab kat situ banyak kedai2 makanan. The most is, jangan lupe bawak sweater pergi kundasang sebab kat sana sangat sejuk, lagi sejuk dari cameron.

Anonymous said...

Jgn risau, Kundasang tempat pelancongan so tempat makan tiada masalah. sepanjang jalan ada.

Don't Afraid to Try said...

klu kt kundasang tu, klu duduk hotel yg provide makanan senanglah sikit..klu x, ada sebuah restoran melayu yg lbh terkenal sebagai kedai chicken wing sedap..tmptnya bersebelahan/tak jauh dari shell kundasang ye.sedap wo makan chicken wing mase sejuk2 gitu..sy pernah makan chicken wing n sup ekor kt kedai makan tu..

klu kt KK,sy xreti sgt sebab lg suke makan kt pasar philipine sbb murah..

JUMAA said...

hii..been there twice..suasana sgt bestt!tapi bab makan kurang choice..sbb tu 2nd time pergi..kami sekeluarga memilih utk dptkan pakej mkn sekali..especially utk dinner..dpt pulak mkn steambot di kala sejuk2..besttt

Cik Mikko said...

dear, kalau mau seafood sedap tapi x mencekik, try makan d pasar malam dkt pasar kraftangan ataupun famousnya pasar philipine.. hihi.. kalau kundasang tu xdalah segrand tmpt mkn d kk, tp kalau kreta sndiri, blhlah pegi pekan ranau. dekat saja. kundasang tu adalah restoran2 utk singgah mkn. sbb kalau kami dr kk-sandakan selalu singgah ranau kalau makan

Anonymous said...

pergi makan dkt tanjung lipat,otw ke UMS. kat situ byk pilihan dan affordable.memang tak rugi. i tak syorkan sgt makan dekat pasar filipina tu sbb makanan akt situ dieorg just panaskan balik je.pernah sekali dapat ikan busuk dan mahal.kalau salah pilih kedai nasib la.

Anonymous said...

better makan d gayang seafood. harga murah, makanan fresh. boleh pilih seafood and jenis masakan. memang berbaloi, utk 1 family (around 10 person), order 5 jenis hidangan, harga di antara rm200 - rm250.

Anonymous said...

yup agreed...me tak suggest makan dekat pasar filipina..tp kalau nk try jugak suruh diorang bakar yg baru..can try GAYANG SEAFOOD..tpt luas and berbaloi. or Restoran NELAYAN..must try the LOBSTER!!

Anonymous said...

yupe..makan di gayang seafood... berbaloi dan sedap.. :)

Anonymous said...

bole try Gayang Seafood and Restoran Sri Melaka.. Makanan laut dia best:).. kat kundasang senang jer cr makanan.. dont worry..

Liana Ezzana said...

Terima kasih semua sebab sudi berkongsi! :)